Elstartolt a V4-Ukraine Talent Fusion Program a visegrádi régió startup ökoszisztémáinak erősítése érdekében, a Visegrád Alap finanszírozásával

Sajtótájékoztató

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Közép-európai innovációs közösségek együttműködése, ugyanis az Óbuda Uni Venture Capital (HU), az Accelpoint (PL), a Rivne IT Claster (UA) és az Insane Business Ideas (CZ) bejelentették a V4-Ukraine Talent Fusion Program elindítását, mely az Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. Ez a kezdeményezés a visegrádi régió és Ukrajna innovációs ökoszisztémáinak megerősítésére irányul. A program igyekszik enyhíteni a jelenlegi geopolitikai helyzetből adódó kihívásokat, valamint a mélyen gyökerező szocioökonómiai problémákat, nevezetesen: a tőkehiányt, a tech tehetségek kivándorlását és a diverzitás hiányát.

A V4-Ukraine Talent Fusion Program felépítése a különböző programelemeknek köszönhetően igazán átfogó, sokszínű eszközöket és lehetőségeket kínálva ezzel a résztvevők számára.

Tech Talent Superstars

A program a Tech Talent Superstars eseményekkel kezdődik, melyeket Budapesten, Prágában, valamint Varsóban rendeznek meg a szervezők. Ezen események legfőbb célja a helyi közösségek inspirálása a tech ökoszisztémák tehetségeinek bemutatásán keresztül, példaképeket állítva a résztvevők elé. A rendezvények nagy hangsúlyt fektetnek az esélyegyenlőségre, valamint a fiatal vállalkozók tőkefinanszírozásának támogatására.

Masterclasses

A program második pillére a Go & Grow Masterclass sorozat, amely 12 online webináron keresztül ad át gyakorlati tudást. A kurzus egy gondosan összeállított tanterv szerint épül fel, amely az alapvető vállalkozási ismeretektől a növekedési stratégiákon át a tőkebevonásig minden, a startupperek számára elengedhetetlen témát lefed. Ennek eredményeként a résztvevők értékes készségeket sajátíthatnak el akkor is, ha már van vállalkozásuk, de akkor is, ha még csak most gondolkodnak ötletük megvalósításán.

A projekt utolsó eleme az #IamPitching @CEEcosystem Summit. A megmérettetés egy online versennyel kezdődik, amelyre a V4 országok és Ukrajna startupjai jelentkezhetnek egy két-perces videóval. A csapatok feladata a közönség szimpátiájának elnyerése, mivel csak a legtöbb közönségszavazatot kapó 13 startup léphet tovább a következő szakaszba, amely során szakértői mentorálásban és pitch-felkészítésben is részesülnek.

CEEcosystem Summit

A verseny a CEEcosystem Summit (Budapest) rendezvényen zárul, ahol egy tőkebevonási szakértőkből és befektetőkből álló impozáns zsűri előtt pitch-elnek majd a résztvevők. A továbbjutó startupok különböző támogatásokban részesülhetnek, valamint valódi befektetési lehetőségekhez is juthatnak a jelenlévő regionális befektetőktől. A projekt szervezői a résztvevő csapatok és a konzorcium partnerei számára szállást és a konferenciára díjmentes belépőket biztosítanak. Emellett, a startupok egy standot is kapnak az eseményen, amely még inkább megkönnyíti az új kapcsolatok építését.

A verseny a DeepTech, a robotika és az automatizálás területére összpontosít a fenntarthatóság, az élettudományok és a védelmi iparágakban, elsősorban a pre-seed és seed szakaszban lévő startupokkal, hangsúlyt fektetve a fiatal tehetségek fejlesztésére.

A szervezők szándéka, hogy ezzel a kezdeményezéssel támogassák a technológiai szektorban lévő együttműködések kialakítását és megerősödését, valamint az innováció támogatása révén növekedjen a V4-ek és Ukrajna ellenálló- és versenyképessége is.

További információkért a #V4UkraineTalentFusion Programról és annak lehetőségeiről látogass el a https://www.talentfusion.eu/ oldalra.

A szervezőkről:

Az OUVC az Óbudai Egyetem befektetési vállalkozása és venture studio-ja, melynek célja, hogy 10 év alatt 10 milliárd forintot helyezzen ki 20-300 millió forint közötti befektetések formájában a világot jobbá tevő innovatív projektekbe. A cég válogatott szakemberei mély szaktudásuk és kapcsolati hálójuk mellett együttesen 60 év tapasztalattal rendelkeznek innovációs programok működtetésében. Korábban startupokat támogattak, finanszíroztak, pályázati forrásokat menedzseltek, nagyvállalatokkal működtek együtt, valamint kormányzati szerveket segítettek tanácsaikkal innovációs stratégiák kidolgozásában.

A 2018 óta működő Accelpoint egy okos technológiákra szakosodott akcelerátor. Nemzetközi partnerekkel, elsőrangú nemzetközi és lengyel vállalatokkal, valamint top üzleti mentorokkal együttműködve segítik a startupok forrásszerzését Lengyelországban és külföldön.

A Rivne IT Klaszter olyan proaktív személyek közössége, akik azzal az elsődleges céllal fogtak össze, hogy támogassák az IT-ipar növekedését mind a városon belül, mind a tágabb Rivnei régióban. Ez a közösség modern, sikeres és előremutató informatikai cégeket foglal magába. A klaszterben nemcsak helyi csapatok, hanem a nemzeti és nemzetközi IT-piaci szereplők képviselői is jelen vannak, akik Rivne régióban létesítettek irodákat.

Az Insane Business Ideas egy európai technológiai innovációs szervezet, amely a mesterséges intelligencia, az egészségügy, a fenntarthatóság és a városfejlesztés területén a legmodernebb fejlesztések élvonalában van. A szervezet a korábban már bizonyított kiválóságával, valamint az innováció ápolása iránti mély elkötelezettségével kész arra, hogy kritikus szerepet játsszon a visegrádi országok startup ökoszisztémájának megerősítésében.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányai társfinanszírozzák a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásán keresztül. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.

A Nemzetközi Visegrádi Alap egy nemzetközi támogató szervezet, amelyet a Visegrádi Csoport (V4) országainak (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) kormányai hoztak létre. Célja, hogy támogassa a V4-régióban élők közötti, valamint a V4-régió és más országok és régiók közötti szorosabb megértést és együttműködést, különösen a keleti partnerség országainak nem uniós szomszédságában és a Nyugat-Balkánon. Az alap közös támogatási projektek finanszírozásával, valamint egyetemi ösztöndíjak és művészek illetőségének támogatásával segíti a civil társadalom fejlődését. Az alap 8 millió eurós éves költségvetése a V4-ek kormányainak egyenlő mértékű hozzájárulásaiból áll.

Share this