1 millió eurós befektetést kapott egy magyar fenntarthatósági startup

Befektetés

Jelentős összegű befektetést kapott a denxpert EHS&S software nevű magyar startup, amely környezet- és munkavédelmi, illetve fenntarthatósági adatok gyűjtésében, kezelésében és auditbiztos reportolásában segíti a vállalatokat. A régióban piacvezető cég skálázásra és nemzetközi terjeszkedésre használja majd az Óbuda Uni Venture Capital (ÓUVC) és a Sofia Angel Ventures (SAV) közös befektetését.

A denxpert EHS&S software 14 év után 2021-ben vált ki, az azóta már EY denkstattból, a régió egyik vezető fenntarthatósági tanácsadó cégéből és kezdte meg önálló karrierjét, mint szoftver szolgáltató. A környezetvédelmi, munkavédelmi, valamint fenntarthatósági (EHS&S) előírásoknak való megfelelés biztosításához szükséges folyamatok egyszerűsítésére felhőalapú megoldásokat kínáló szoftvert már több mint 500 vállalat (MOL, Telekom, Mercedes, E.On, Vantage DC, Rauch, PPF, Vienna Airport) használja világszerte. Ez a terület gyakorlati ismeretek, szabályozások és eljárások széles körét foglalja magában, amelyek célja az üzleti tevékenységek környezeti hatásainak minimalizálása, a munkavállalók egészségének védelme és a biztonságos munkakörülmények biztosítása. Az aktualitása égetőbb, mint valaha: csak az EU-ban 2024-től kezdve több mint 50 ezer vállalatnak kell rendkívül részletes fenntarthatósági beszámolót készítenie a Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) irányelvei szerint – ehhez nyújt segítséget többek között a szoftver.

„A denxpert tervei szerint egy exponenciálisan növekvő piaci igényt elégít ki, hiszen a társadalmi és üzleti elvárások változása és a különféle EU-s, hazai szabályozások (CSRD, ESG-törvény) miatt a vállalkozásoknak minden korábbinál részletesebb és átláthatóbb fenntarthatósági adatokat kell közzé tenniük. A mértéke miatt is kiemelkedőnek tartom ezt a seed kört, de a piaci üzenete is fontos, jelzi az ESG egyre fontosabb vállalati szerepének elismerését is.” – mondta el Szücs-Winkler Róbert, a denxpert vezetője.

A befektetők közül a 2023-ban alapított ÓUVC-nek ez az első befektetése. A 10 milliárd forintból gazdálkodó kockázati tőketársaság Magyarországon elsőként egyetemi startupokra és vállalkozásokra fókuszál. Társbefektetőjük, a Sofia Angel Ventures seed kör előtti és seed körös tech startupokba invesztál az Európai Befektetési Alap támogatásával.

Share this